Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki oraz przygotowane potrawy zachowały swoją świeżość, aromat i smak. W tym celu należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Wiele produktów należy trzymać w lodówce sery, warzywa, owoce, jaja. Również wszelkie przygotowane,...
Niestety, najmłodsi bywają wrażliwi na takie zmiany i nierzadko reagują silnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Wynika to z naturalnej niedojrzałości układu pokarmowego u dzieci. Do najbardziej powszechnych przypadłości pokarmowych, które mogą wystąpić u maluchów...
Zima sprzyja pomysłom na przechowywanie żywności na zewnątrz. Zdarza się, że wystawiamy na balkon niektóre zakupy, jeśli w lodówce czy zamrażalce zabraknie miejsca. Niektórzy przechowują na zewnątrz ugotowany obiad na drugi dzień, a jak czytamy na forach – jest to standard podczas rozmrażania lodówki...
Ostatnio dużo się mówi o zanieczyszczeniu środowiska, pojawił się słuszny trend „zero waste”, jednak w domu mamy sporo rzeczy, które wymagają regularnej wymiany. Jest to istotne dla zdrowia całej rodziny, zwłaszcza dzieci, których organizmy dopiero nabierają odporności....
Planowanie bożonarodzeniowych przysmaków
Najnowsze wyniki kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej na zlecenie UOKiK pokazują, że w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych występują nieprawidłowości, które powinny wzbudzić czujność każdego konsumenta.
Biegunka – najważniejsze informacje O biegunce mówimy wtedy, gdy dziecko oddaje co najmniej 3 płynne stolce na dobę, przy czym jeśli chodzi o niemowlęta można mówić o ostrej biegunce kiedy oddają 3 lub więcej płynnych stolców na dobę...
Warto zatem wzbogacić tradycyjny zestaw mrożonek, poczynając od truskawek, jagód, marchewki, po wiśnie,...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...
Kawa jest napojem świetnie znanym na całym świecie. Do niedawna traktowana była jako używka. Teraz naukowcy zalecają nam, by codziennie wypijać 3-5 filiżanek (!) tego czarnego, aromatycznego cuda. Dlaczego? Okazuje się, że kawa zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia...
Kuchnia to takie miejsce, gdzie marnuje się chyba najwięcej pieniędzy: głównie przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy i wyrzucanie jedzenia. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić w kuchni? Mam dla Was listę praktycznych rad!