Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Skóra małego dziecka znacząco różni się od skóry osoby dorosłej. – Okres adaptacyjny, zaraz po urodzeniu, jest dla skóry poważną próbą. Wewnątrzłonowo była ona stale nawilżana przez...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Rozszerzanie diety dziecka warto robić powoli, sprawdzając przy okazji, czy dziecko nie ma alergii na nowe pokarmy. Od kiedy buraki dla dziecka? Buraczki w diecie dziecka mogą pojawić się już po 6 miesiącu życia. Są one chętnie jedzone przez dzieci ze względu na swój czerwony kolor...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Wraz z potem z naszego organizmu usuwane są cenne składniki mineralne (głównie sód, potas). Ich niedobór może prowadzić do zachwiania równowagi organizmu. Co pić w upł, aby dobrze się nawodnić? Najlepszym wyborem na upały będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana, gdyż...
Tę charakterystyczną zieloną roślinę możemy spotkać na łąkach, w lasach, a także przy drogach. Kontakt z nią nie zawsze jest przyjemny, bo parzy, ale jej właściwości zdrowotne są nieocenione. Dlatego warto wiedzieć, kiedy i jak zbierać pokrzywę, a także jak korzystać z zawartych w niej minerałach...
Sezon urlopowy sprzyja wypoczynkowi i dbaniu o siebie. Wiele osób właśnie w wakacje poprawia swoją aktywność fizyczną i bardziej dba o wygląd. Mamy dla Was jeszcze ciekawszą propozycję – z nami możecie zadbać o swoje zdrowie i spędzić lato w stylu Eko! Tego...
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....
W odkryciu predyspozycji i prawdziwych potrzeb organizmu mogą pomóc… badania nutrigenetyczne Genodiet iGenesis. Czym są i w jaki sposób mogą zmienić na lepsze nasze życie, opowiada dr n. med. Beata Dethloff. W mediach społecznościowych i magazynach...
Każdy rodzic chce, aby jego dziecko chorowało jak najmniej. Jeśli więc infekcje powtarzają się dość często, nawet co kilka tygodni, zaczynasz szukać skutecznego sposobu na wzmocnienie odporności u dziecka. W chwili, gdy koronawirus atakuje nas ze wzmożoną siłą tym bardziej...
Olej z czarnuszki wytłaczany jest z ziaren czarnuszki siewnej uprawianej głównie w Iraku, Turcji i Egipcie. Jest ona uprawiana również na południu Polski. Najlepszy olej z czarnuszki to ten tłoczony na zimno, świeży, nierafinowany i niefiltrowany. Taki olej ma najwięcej...
W ostatnich latach obserwujemy jednak powrót do naturalnych składników i receptur, które mają wszechstronne zastosowanie. Jak w takim razie dbać o ciało, by pielęgnować je prawidłowo i czerpać z natury to, co najlepsze? Sprawdź, po jakie kosmetyki sięgać, a także jakie składniki powinny zawierać,...
Domowe napoje izotoniczne dla dzieci to świetny sposób na nawodnienie organizmu i wyrównanie poziomu elektrolitów szczególnie podczas wysiłku lub choroby malca. Poziom elektrolitów stale się zmienia i bardzo łatwo jest go zachwiać szczególnie u dzieci, których organizmy...
Choć aloes pochodzi z pustynnych terenów Afryki możesz go wyhodować również na własnym parapecie. Zaliczany jest od do sukulentów, czyli roślin kumulujących wodę, dzięki czemu mogą one przetrwać nawet suszę. Najbardziej powszechne jego odmiany to aloes drzewiasty (Aloes...
1. Leki na ból Dla małych dzieci może być to syrop z ibuprofenem lub paracetamolem. Dla dorosłych tabletki z wymienionymi substancjami lub inne preparaty, które dobrze tolerujemy. Przydadzą się podczas bólu głowy, podczas miesiączki, przy bólu zęba czy w zwalczaniu gorączki...