Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą! Przepis na pączki: proste i domowe Pączki,...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Latem nie możemy narzekać na brak owoców. Sierpień jest szczególnie płodny, ponieważ ciągle jeszcze możemy rozkoszować się agrestem, malinami, jeżynami, porzeczkami, morelami i jagodami, a już pojawiają się nowe skarby. Im właśnie poświęcam ten artykuł,...
Myślę, że ile osób, tyle pomysłów na lemoniadę. Napój ten ma oczywiście składniki wspólne, ale ich proporcje, dodatki oraz ilość użytego cukru zależy tylko i wyłącznie od autora. Zamiast cukru można także użyć miodu. Nie pozostaje nam nic innego, jak wejść w upalny klimai i poznać kilka pomysłów na...
Zadziwią one gości nie tylko widokiem ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich. Ciasto truskawkowe z kruszonką Składniki: 80 dag truskawek 20...
Zacznijmy od placków i tart. Czerwiec to idealna pora na truskawkowe szaleństwa. Truskawki możemy połączyć z kremem lub orzeźwiającą galaretką, a spód ciasta możemy zrobić na przykład serowy. Tarta z truskawkami i galaretką Składniki: 1,5...
Dobry przepis na pyszne pączki sprawdzi się w każdej okazji. Takie małe co nieco może uratować domową imprezę, a także umilić niedzielne, rodzinne lenistwo. Nie tylko dzieciakom oczy się...
Monitorowanie stężenia glukozy we krwi Regularne monitorowanie stężenia glukozy* we krwi to podstawa efektywnego zarządzania cukrzycą. Badanie to pozwala na szybką reakcję na zbyt niski lub za wysoki poziom glukozy* oraz uniknięcie wynikających z tego komplikacji. Regularne wizyty...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Naukowcy z Newcastle University przeanalizowali ponad 400.000 ciąż z lat 1996 - 2008 r. Wśród nich więcej niż 1.600 kobiet chorowało na cukrzycę. Okazało...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Sposób na niejadka jest dość prosty: trzeba dziecku podać zwykły posiłek w niezwykły sposób. Kanapki można zamienić w łódź z serowymi żaglami, brnącą przez morze z ogórków. Pizza staje się...
Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Babka wielkanocna to główne ciasto wielkanocne. Dla niektórych to najlepsze ciasto ze wszystkich, które są pieczone na święta. Zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej proponujemy...
Kasia ma 26 lat. Od drugiego roku życia mieszka i wychowuje się w rodzinie adopcyjnej. Dziewczyna urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym i z FAS...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Kiedy Pani dowiedziała się o swojej chorobie i jak Pani zareagowała na tę wiadomość? Na cukrzycę zachorowałam, kiedy miałam 3 latka. Cały ciężar choroby...